Amide
Amidele sunt derivați funcționali ai acizilor carboxilici în care grupa -OH din carboxilul acidului este înlocuită de grupa amino(-NH2).Toate amidele refac acidul carboxilic corespunzător prin reacții de hidroliză.
Formula generală a amidelor este:
Nomenclatură
Amidele se denumesc folosind cuvântul „amidă“, urmat de numele acidului organic din care provine sau radicalul acidului urmat de -amidă pe post de sufix.
Clasificare
După natura radicalului
Alifatici
amida acidului formic (formamidă):

amida acidului acetic (acetamidă):

amida acidului propionic (propionamidă):

După numărul grupelor funcționale
Monoamide
Cele prezentate anterior sunt toate monoamide.
Poliamide
oxalamida

tereftalamida, unde acolada reprezintă un nucleu benzenic.

Metode de preparare
Reacția acizilor organici cu amoniac

Reacția clorurilor acide cu amoniac

Reacția anhidridelor acide cu amoniac

Reacția esterilor cu amoniac

Hidroliza parțială a nitrililor

Proprietăți fizice
Toate amidele sunt substanțe solide și cristalizate, excepție făcând doar formamida. Au puncte de topire ridicate. Amidele inferioare sunt solubile în H2O, cele superioare în solvenți organici.
Proprietăți chimice
Au un caracter slab acid, hidrogenul amidic poate fi substituit cu metale alcaline.
Reacția de hidroliză
Fiind derivați funcționali ai acizilor organici, cea mai importantă proprietate chimică este hidroliza.

Reacția de deshidratare

Reacția de reducere (adiție de H2)

Reacția de oxidare degradativă
