Digestia

Programă Bacalaureat

COMPONENTELE SISTEMULUI DIGESTIV


I. Tubul digestiv
1. cavitatea bucală, cuprinde:
- limba, organ musculos cu rol in vorbire, masticație, deglutiție și sensibilitate gustativă
- dinții, organe dure cu rol în masticație și vorbire
2. faringele, reprezintă loc de încrucișare a căii digestive cu cea respiratorie
3. esofagul, situat posterior față de trahee și are rol în deglutiție
4. stomacul, este organ cavitar; comunică cu esofagul prin orificiul cardia și cu duodenul prin orificiul pilor;
5. intestinul subțire, are trei segmente (duodenul, jejunul și ileonul)
6. intestinul gros, alcătuit din: cec, colon și rect;
II. Glandele anexe
1. Glandele salivare sunt situate în vecinătatea cavității bucale.
2.Ficatul, are o secreție exocrină, bila
3.Pancreasul (glandă mixtă), secretă sucul pancreatic, care este eliminat în duoden.

Categorii de enzime:


-enzime glicolitice sau amilolitice: transformă glucidele in monozaharide, glucoză, fructoză, galactoză

-enzime lipolitice: transformă lipidele în glicerină și acizi grași

-enzime proteolitice: transformă proteinele în aminoacizi

TRANSFORMĂRI FIZICO-CHIMICE ALE ALIMENTELOR ÎN TUBUL DIGESTIV


Digestia reprezintă totalitatea transformărilor mecanice, fizice si biochimice suferite de alimente în tubul digestiv, în urma căreia substanțele organice complexe devin substanțe organice simple, solubile, absorbabile, numite nutrimente.
Transformările mecanice: masticația, triturarea, deglutiția
Transformările fizice: înmuierea alimentelor, dizolvarea substanțelor hidrosolubile, emulsionarea grăsimilor
Transformările chimice: substanțele alimentare complexe devin substanțe simple sub acțiunea enzimelor
Enzimele digestive sunt componente ale sucurilor digestive care acționează numai asupra anumitor substanțe organice alimentare. Unele enzime sunt secretate sub formă inactivă și devin active în prezența anumitor substanțe.

STOMACUL

Absorbția intestinală este procesul prin care produșii finali ai digestiei, împreună cu o mare cantitate de H20, ioni minerali și vitamine, străbat mucoasa intestinului subțire, trecând în sânge si limfă.
Absorbția anumitor constituenți se poate realiza
- la nivelul stomacului (H20, cloruri, alcooli, dioxid de carbon)
- la nivelul colonului (H20 si electroliți).

Fiziologia intestinului gros
Ultimul segment al tubului digestiv (intestinul gros) este alcătuit din
a) cec (cecum)
b) colon ascendent, transvers, descendent și sigmoid
c) rect (acesta se continuă cu canalul anal care se deschide prin orificiul anal)
Resturile nedigerate și produșii neabsorbiți trec mai departe în intestinul gros.Aici se desfașoară activitățile secretorii, motorii și de absorbție, procese de fermentație si putrefacție.În urma acestora se formează materiile fecale care sunt eliminate la exteriorul corpului prin actul numit defecație.

INTESTINUL GROS

Bila are o acțiune specială, nu conține enzime, ci săruri biliare, substanțe similare detergenților, micșorând picăturile de lipide. Sărurile biliare sunt și antibacteriene. Bila conține și substanțe nefolositoare, eliminate prin fecale.

Sucul intestinal și sucul pancreatic conțin enzime pentru glucide, proteine și lipide, ducând la formarea substanțelor nutritive (nutrimente). Nutrimentele (glucoză, acizi grași, aminoacizi etc), vitaminele, mineralele și apa sunt absorbite (activ și pasiv) în sânge și în limfă (lichid care circulă prin vase speciale). Absorbția și transportul sanguin asigură hrănirea întregului corp, până în toate celulele.

DIGESTIA BUCALĂ


Digestia bucală constă în totalitatea transformărilor mecanice, fizice și chimice, suferite de alimente în cavitatea bucală.Timpul scurt petrecut de alimente în cavitatea bucală este suficient pentru prelucrarea lor prin masticație, impregnare cu salivă și acțiunea enzimei din salivă.

DIGESTIA GASTRICĂ


Digestia gastrică constă în totalitatea transformărilor suferite de către alimente în stomac; ea este rezultatul activității secretorii si motorii a stomacului.

CAVITATEA BUCALĂ