Excreția

Programă Bacalaureat

DESPRE SISTEMUL EXCRETOR


Sistemul excretor uman este format din rinichi și din căi urinare. În sistemul excretor, urina formată în rinichi este transportată prin căile urinare, într-un singur sens, spre exteriorul corpului. Căile urinare se află parțial în interiorul rinichilor (căi intrarenale), parțial în exteriorul lor (căi extrarenale).

FORMAREA URINEI


Formarea urinei are loc la nivelul nefronilor și se realizează în 3 etape:
- ultrafiltrarea glomerulară
- reabsorbția tubulară
- secreția tubulară
1.Ultrafiltrarea glomerulară se realizează la nivelul corpusculului renal Malpighi; constă în trecerea unei mari cantități de apă, ioni și substanțe toxice din capilarele glomerului vascular în spațiul dintre pereții capsulei Bowman.
2.Reabsorbția tubulară se realizează la nivelul tubului urinifer; constă în trecerea substanțelor utile din urina primară în capilarele peritubulare care înconjoară tubul urinifer.
3.Secreția tubulară se realizează la nivelul tubului urinifer și este procesul invers reabsorbției tubulare.Constă în trecerea unor substanțe toxice din capilarele peritubulare în tubul urinifer.

BOLI


I.CISTITA este o inflamație a mucoasei vezicii urinare. Este cauzată de infecții microbiene provenite de la rinichi sau de la uretere. Se manifestă prin dureri la nivelul vezicii urinare, urinari dese si dureroase, hematurie (sânge în urină), urină tulbure. Respectarea regulilor de igienă intimă, evitarea expunerii la frig, în special a zonei renale.

II.NEFRITA este inflamația acută sau cronică a țesutului renal interstițial (țesut de susținere a nefronilor). Este cauzată de infecții microbiene sau virale. Se manifestă prin dureri lombare intense, tulburări urinare, febră si frisoane. Respectarea regulilor de igienă intimă, evitarea abuzului de medicamente.

III.GLOMERULONEFRITA este inflamația bilaterală a glomerulilor renali. Este cauzată de infecții microbiene. Se manifestă prin dureri lombare, cefalee, astenie (oboseală musculară rapidă). Respectarea regulilor de igienă intimă si evitarea abuzului de medicamente.
Căile urinare extrarenale sunt ureterele, vezica urinară și uretra. Fiecare pelvis renal se continuă cu un ureter, tub mai lung cu pereți cu mușchi netezi; ureterele coboară prin abdomen, până în bazin (pelvis), unde se deschid în vezica urinară. Vezica urinară este un organ cavitar, pentru depozitarea urinei; pereții cu mușchi netezi au rol în eliminarea urinei; inferior, vezica urinară prezintă mușchi circulari (sfinctere), atât netezi, cât și striați, cu rol în controlul urinării. Vezica urinară se continuă cu uretra, tub nepereche.

RINICHII


Rinchii sunt organe pereche, localizate în cavitatea abdominală. Dimensiunile rinichilor unui adult sunt de 10–12 cm lungime, de 5–6 cm lățime și de 3–5 cm grosime. Rinichii au formă de bob de fasole, cu partea scobită (concavă) orientată spre vasele mari de sânge; la nivelul ei sunt vizibile artera renală, vena renală și ureterul. Rinichii formează urina din substanțele din sânge și de aceea ei conțin numeroase vase de sânge, care dau rinichilor culoarea roșu-brun. Micile componente ale rinicihilor care formează urina sunt nefronii, aproximativ un milion în fiecare rinichi.
Excreția este procesul prin care apa, substanțele nefolositoare și substanțele aflate în exces se elimină din organism, sub formă de urină. Urina se formează și este eliminată prin structurile sistemului excretor. Sistemul excretor este alcătuit din: rinichi (formați din unități structurale si funcționale numite nefroni) și căi urinare extrarenale (vezica urinară, uretra).