Circulația

Programă Bacalaureat

GRUPE SANGUINE


Grupele de sânge se bazează pe prezența unor substanțe (carbohidrați sau proteine specifice) denumite antigene pe suprafața celulelor roșii din sânge (globulele roșii). Două antigene majore sunt antigenul A și antigenul B. Un alt antigen important pe suprafața celulelor rosii se numește factorul Rh. Exista 45 astfel de proteine care fac parte din sistemul de grup sanguin Rh, dintre care cea mai frecventă este proteina D (antigenul D). Daca eritrocitele au această proteină, ești Rh pozitiv - Rh(D)+. Daca celulele roșii nu au această proteină, esti Rh negativ - Rh(D) -.Un procent de 85% din populație este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ.

Există 4 grupe de sânge în sistemul ABO:

Grup OI - nu are niciun antigen și are ambii anticorpi (anti-A și anti-B)
Grup AII - are antigenul A și anticorpi anti-B
Grup BIII - are antigenul B și anticorpi anti-A
Grup ABIV - are ambele antigene A și B si nu are niciun anticorp

DESCOPERĂ MAI MULTE


Rolul fundamental al inimii este acela de a pompa sânge. Fiecare parte a inimii este echipată cu două seturi de valve care. În mod normal, impun deplasarea sângelui într-un singur sens.
1. Valvele atrio-ventriculare (mitrala şi tricuspidâ), care separă atriile de ventricule, se deschid în timpul diastolei, permiţând sângelui sâ treacâ în ventricule. Aceste valve se închid în timpul sistolei, interzicând trecerea sângelui înapoi în atrii.
2. Valvele semilunare (aortice şi pulmonare) se deschid în timpul sistolei, permiţând expulzia sânge­lui în artere, şi se închid în diastolâ, împiedicând revenirea sângelui în ventricule.

DESCOPERĂ MAI MULTE


CIRCULAȚIA MARE ȘI MICĂ


Circulaţia mică : Circulaţia pulmonară începe în ventriculul drept prin trunchiul arterei pulmonare care transportă spre plă­mân sânge cu C02.
Circulaţia mare : Circulaţia sistemică incepe in ventriculul stâng, prin artera aortă care transporta sângele cu Oz şi substanţe nutritive spre ţesuturi şi organe. De la nivelul acestora, sângele încărcat cu C02 este preluat de cele două vene cave care îl duc in atriul drept.


IMUNITATEA


Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de agenții patogeni - virusuri, bacterii, paraziți si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule și molecule (anticorpi) al cărui rol este să asigure protecția împotriva agresorilor. Sistemul imun detectează agenții patogeni, îi distruge și, foarte important, memorează antigenul pentru a putea reacțona prompt și data viitoare când îl va întâlni.


FRECVENȚA CARDIACĂ


Pentru adulți ritmul cardiac măsurat în stare de repaus este între 60-100 de bătăi pe minut.

DEBITUL CARDIAC


Debitul cardiac este cantitatea de sânge ejectată de cele două ventricule în circulația sistemică sau cea pulmonară, într-un minut. La persoanele sănătoase, debitul cardiac se încadrează între 5-6 l, în stare de repaus și 25-35 l la efort.

TENSIUNEA ARTERIALĂ


Tensiunea arterială optimală este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg)

PULSUL


Pulsul reprezintă frecvența cardiacă sau numărul de batăi cardiace efectuate pe durata unui minut.