Scheletul uman

Programă Bacalaureat
Sistemul nervos

OASELE PICIORULUI


Oasele tarsiene sunt în număr de șapte și formează segmentul posterior al scheletul piciorului. Ele sunt așezate pe două rânduri. Rândul posterior este alcătuit din talus și calcaneu, iar rândul anterior, din osul scafoid, cuboid și cele trei oase cuneiforme. Oasele mefatarsiene, în număr de cinci, alcătuiesc segmentul mijlociu al scheletului piciorului. Falangele alcătuiesc scheletul degetelor sau scheletul segmentului anterior al piciorului. Ele sunt în număr de 14.

Fiecare segment al scheletului îndeplinește o funcție particulară. Craniul protejează creierul, ochii și urechile. Din cele 29 de oase ale craniului, 14 formează structura masivului facial. Totodata structurile vulnerable ale feței sunt protejate de aceste oase. Cavitățile orbitale care se găsesc sub frunte adăpostesc mecanismele complexe și delicate ale ochiului. La fel mucoasa olfactiva este adăpostită profund în cavitatea nazală în maxilarul superior.

ȘTIAȚI CĂ?


1. Oasele piciorului cresc mai repede decât orice alt os din corpul tău.
2. Cel mai tare şi mai lung os din corpul tău, femurul, reprezintă cam un sfert din înălţimea ta.
3. Faţa ta este compusă din 14 oase.
4. Cam jumătate din oasele tale sunt situate la nivelul mâinilor şi picioarelor. Fiecare picior este alcătuit din peste 20 de oase, iar la o singură mână ai 27 de oase.
5. Osul cel mai frecvent fracturat la oameni este clavicula.
6. Oasele mâinii sunt legate prin aproximativ 33 de articulaţii.
7. Mandibula este cel mai dur os din organism.
8. Vindecarea unei fracturi durează în medie, şase săptămâni.

INTRODUCERE


Scheletul uman este format din 208 oase, dintre care 34 alcătuiesc coloana vertebrală, iar restul de 174 se grupează în jurul acesteia.
Oasele situate pe linia mediană a corpului, ca sternul, sacrul şi altele, sunt neperechi. Ele se consideră a fi oase simetrice, fiind formate din două jumătăţi.
Scheletul se împarte în patru părţi:
- Coloana vertebrală.
- Toracele osos.
- Oasele capului sau craniul.
- Oasele membrelor.

COLOANA VERTEBRALĂ


Coloana vertebrală este formată dintr-un lanț de oase mici denumite vertebre și formează axul central al scheletului. Este deosebit de solidă, dar, deoarece este o tijă formată din segmente mici, în loc să fie un os unic, este, de asemenea, foarte flexibilă. Acest lucru ne face capabili să ne aplecăm înainte și să ne atingem degetele de la picioare, dar și să ne menținem poziția ortostatică. Vertebrele protejează, de asemenea, măduva spinării, dispusă în canalul vertebral. Extremitatea inferioară coloanei vertebrale este denumită cocci. La unele animale, cum ar fi câinii, pisicile, este mult mai lung și formeaz coada.

TIPURI DE OASE


1. Oasele lungi (lungimea depășește lățimea și grosimea). Exemple: (humerus, ulna, radius, femur, tibie, peroneu);
2. Oasele plane (lungimea și lățimea sunt aproape egale între ele) Oasele plane sunt turtite. Exemple: (craniul, coxal, scapula, frontal, parietale, temporale, occipital etc.)
3. Oasele scurte. Exemple: (carpiene, metacarpiene, tarsiene, metatarsiene, falange)
4. Oasele pneumatice. Sunt oase neregulate ce au spații cavitare pline cu aer, tapetate cu membrane mucoase. Exemple: cele din jurul foselor nazale frontal, etmoid, sfenoid, maxilar, etc.
5. Oasele sesamoide. Exemple: rotula.
6. Oasele suturale. Sunt oase mici, plane şi inconstante.
7. Oasele neregulate (ex: palatinul, sfenoidul).

PROBLEME COMUNE


Osteoporoza- oasele nu mai primesc cantități optime de calciu și minerale și structura osoasă se deteriorează.
Artrita - atunci când una sau mai multe articulații se inflamează
Fascita plantară - inflamația fasciei plantare care provoacă durere în călcâi și dificultatea de a merge pe jos
Osteogeneza imperfectă - cunoscută și sub denumirea de boala oaselor fragile, tulburarea este cauzată de un defect genetic al organismului, incapabil de a întări oasele. Prin urmare, oasele se rup ușor fără o cauza anume.